söndag 14 oktober 2012

Mad Men cementerar könsroller

Mången gång har jag fått höra att TV-serien Mad Men är så fantastisk och att jag verkligen borde se den.
Så då gjorde jag det då.
Men vet ni vad? Jag fattar inte vad som är grejen!

Jo, jag fattar att 50- och 60-talet är inne just nu, och har så varit en tid, så det är egentligen inte konstigt att serien har blivit populär. Men förutom scenografin så finns det inte mycket som är intressant.
Framför allt (eller endast) tänker jag på könsrollerna. Fruktansvärt stereotypt! Hunsade kvinnor, förutom någon enstaka fallen kvinna, och maktgalna män som inte tycker att trohet är särskilt viktigt i ett äktenskap (eller ja, alltså mannens trohet är inte så viktig). Visst förstår jag också att samhället såg lite annorlunda ut på den här tiden, att kvinnor förväntades ta hand om hemmet och barnen medan mannen tjänade pengar, men betyder det att alla män var otrogna mansgrisar?

Det som stör mig är att serien talar om för oss hur riktiga män och riktiga kvinnor ska vara och det hjälper till att cementera dessa snäva könsroller. Skit samma att serien utspelar sig för 60 år sedan! Vi åtrår 50- och 60-talet just nu. Vi vill ha kläder, frisyrer, hushållsmaskiner och möbler som återspeglar denna tid. Det är därför Mad Men har blivit så populär. Man är dum om tror att de värderingar som finns i serien inte påverkar oss.
Jag förstår att man vill göra en TV-serie som är tidstypisk, men jag hade förväntat mig lite mer kritik av de värderingar som rådde i samhället på den här tiden.

Jag har sett nästan hela första säsongen. Kanske blir serien bättre efter hand. Men so far är jag inte alls imponerad av Mad Men.

Ni som har sett mycket eller lite av Mad Men, ge mig gärna era tankar om serien!2 kommentarer:

  1. Förstår din invändning för jag har också mått illa av stora delar av Mad Men, könsrollerna, segregationen, rökandet, drickandet, men samtidigt tycker jag det är väldigt bra gjort, inte idealiserande (förutom att modet blev trendigt). Medvetenhet om en inte alltför avlägsna dåtiden tycker jag alltid är intressant och hemma hos oss har vi när vi förfärats över den moral och värderingar som rådde, reflekterat, inte idealiserat, vilket jag hoppas de flesta gör. Att serien sedan är snyggt förpackad och har bra skådespelare har bidragit till succén som även jag föll för. Så tänker jag! :)

    SvaraRadera
  2. Jag hoppas att du har rätt! Att de flesta reflekterar över det som är dåligt istället för att bara svälja det eller idealisera det. Men jag känner ändå att jag inte mår bra av att hela tiden matas med stereotypa könsroller (eller roller över huvudtaget, det handlar ju inte bara om manligt och kvinnligt). Det känns som att jag måste anstränga mig för att hitta kvinnor som är som jag i mediautbudet. Och nu talar jag inte bara om Mad Men utan om tv-serier, filmer, reklam i allmänhet.

    SvaraRadera