fredag 27 januari 2012

The way of Nature and the way of Grace

Det finns två vägar genom livet. Naturens väg och Nådens väg.

I Oscarnominerade Tree of Life står modern i familjen för Nåden och fadern för Naturen. Men även när man har valt att följa nådens väg så är man inte förskonad från olycka. Äldsta sonen i familjen dör.
Historien berättas genom ena broderns minnen av sin mor och sin bror. Filmen rör sig hela tiden kring temat godhet och ondska och avståndet/närheten mellan människa och Gud. Hur kan Gud låta goda människor drabbas av det onda?

Tree of Life är nominerad till 3 Oscar. Bästa film, bästa regi och bästa foto. Mitt tips är att Tree of Life inte vinner kategorin bästa film. Jag tror den är alldeles för o-traditionellt berättad med långa sekvenser utan någon dialog alls. Inledningen med en 10 minuter lång (jag klockade inte, så rätta mig om min tidangivelse är helt ute och cyklar) sekvens med storslagna naturbilder som skulle visa jordens skapelse och evolutionen fram till kometen som förgör dinosaurierna känns inte heller särskilt "oscars". Vinnaren av Bästa film brukar ändå vara ganska mainstream.

Men min personliga åsikt om filmen är att jag gillar den!
Den är lite segt berättad, men är man upplagd för det så är det inget problem. Det är meditativt och existentiellt. Och det finns tonvis med saker att analysera, om man skulle känna för det. Man skulle med lätthet kunna bygga minst en D-uppsats i filmvetenskap på enbart denna film.

Nu ska jag inte säga mer, utan visa trailern istället.

2 kommentarer:

  1. Jag tycker också att den var rätt seg. Vi spolade faktiskt fram på en hel del ställen. :P Det känns som de verkligen har ansträngt sig för att vara så luddigt "avantgarde" som möjligt... Och då känns det bara tillgjort. Men det var en hel del fina scener och bra skådespeleri. Jag gillade scenen när pojken (den unge Sean Penn) smyger in i grannens hus. Och Brad Pitt var riktigt bra med.

    SvaraRadera
  2. En annan otydlig sak var vem som egentligen var Sean Penn som liten...
    Var det inte den äldsta, mörkhåriga som var hans bror som dog när han var 19?

    SvaraRadera