torsdag 10 januari 2013

Vredens druvor

Min bokklubb träffades igår i Västra Bodarna för att diskutera Vredens druvor av John Steinbeck.

Vredens druvor utspelar sig i södra USA under 30-talet. Farmarna i Oklahoma och närliggande stater har haft det svårt i ett par år. Man har drivit på jordbruket för hårt och dränerat jorden på näring, vilket lett till torka och dammstormar, Dust Bowls. Bönderna har skuldsatt sig hos banken som nu kommer och gör anspråk på marken. Det ska bli storjordbruk och bönderna som brukat marken blir "traktorade iväg".
Familjen Joad är en av dessa familjer. De packar ihop sig i en nyinförskaffad begagnad bil och beger sig till Kalifornien längs Route 66. Där ska det finnas jobb så att det räcker och bli över, har de fått höra. De drömmer om ett land i ständigt solsken där de kan plocka mogen frukt direkt från träden.
Men familjen Joad är inte ensam om att söka lyckan västerut. Tusentals familjer har mött samma öde som Joads och har hört samma historier om det förlovade landet. Ju fler familjer som kommer för att söka jobb, ju fattigare de blir och ju hungrigare deras barn blir, desto mer kan arbetsgivarna sänka lönerna. Om tio tackar nej till halverad lön så står hundra andra desperata och väntar på att få jobba.

Parallellt med historien om familjen Joad ger Steinbeck sin bild av den här tiden. Och det är dessa passager som jag gillar allra mest, åtminstone i början av boken. De gör att berättelsen sätts in i ett större sammanhang. Det är inte bara Joads historia, utan ett helt folks historia. Och Steinbecks analys av banksystemet känns oerhört modern:
   Ja, vi tycker det är tråkigt. Men det är inte vårt fel. Det är vidundrets. Banken är inte som en vanlig människa.
   Jo, men banken är ju bara något som består av människor.
   Nej, på den punkten tar ni miste - där misstar ni er kapitalt. Banken är något helt annat än människor. Det kan inträffa att varenda människa i en bank ogillar det banken gör, men ändå gör banken så. Ni måste förstå att banken är något utöver människorna. Den är vidundret. Människor har skapat den men de kan inte bestämma över den. 
Jag blir bedrövad, arg och frustrerad av att vi inte lär oss av historien. Många är idag stolta över vårt sekulära samhälle, att vi lyckats slå oss fria från det man tycker är gammal förtryck, men i själva verket har vi skapat oss en ny känslolös gud som har oss fast i sitt ekorrhjul. Och det är faktiskt inte mycket som har förändrats sedan 30-talets USA. Men nu hittar vi billig arbetskraft i andra länder istället för inom vårt eget land. Människor kommer till Sverige med löften om skogar som svämmar över av bär. På en sommar kommer man kunna göra sig en förmögenhet. Bokklubbens gästmedlem hade tänkt på precis samma sak och tänkte skriva en bok med titeln Vredens lingon.

I början av läsningen var jag helt uppslukad av boken och kände att detta blir en klockren 5:a i betyg. Men mot slutet blev boken lite seg, och något som drar ner betyget en smula är att man inte kommer så nära inpå familjemedlemmarna i familjen Joad. Men det är nog egentligen inte meningen. Det är inte en berättelse om individer. Det är en berättelse om kollektivet. Huvudpersonen är inte Tom Joad, och kanske inte ens familjen Joad, utan hela gruppen av människor som blev bortkörda från sina hem. Eller som Tom Joad förklarar för sin mamma: vi har inte någon egen själ, vi har bara en liten del av en enda stor själ.

Det finns så mycket mer att diskutera kring denna bok, så läs den och sök upp mig sen!

Mitt betyg på Vredens druvor: 4,5.
Det genomsnittliga betyget i bokklubben: 4,2

Och nu ska jag äntligen presentera min allra första "Vilken musik passar till boken-lista".
Enjoy!
Och sen måste ni svara på denna fråga: Vilken version av The Ghost of Tom Joad tycker du är bäst?
Jag är inte heeelt säker på vilken som är min favorit, men det jag vet är att det inte är Springsteens.


6 kommentarer:

 1. Tack för grymt bra och intressant text! För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras och att Springsteens The Ghost of Tom Joad (låten och albumet) är ett sant mästerverk...
  PS. Extra cred för konceptet spellista/bok
  GJ

  SvaraRadera
 2. Ja, det är faktiskt en fantastisk låt! Vilken tur att han skrev den så att andra kunde göra den bättre! ;)

  SvaraRadera
 3. Tro det eller ej, men GJ är faktiskt beredd att hålla med...Junips version är ruskigt bra!
  Nu väntar vi med spänning på nästa lista...

  SvaraRadera
 4. Kopplingen till just Tom Joad gör Springsteen bäst. De andra låtarna är fina dom med förutom Woody's. :) /Christine

  SvaraRadera
 5. Tack för att nu belyst boken Vredens druvor. Just det verket införskaffade jag på engelska och gav till en kvinna från en förtryckande sunni muslimsk regim, litteratur är förbjuden, musik är förbjudet, den humanitaära utvecklingen befinner sig på västerländsk nivå á 1700-tal. För mig är det näst intill omöjligt att sätta mig in i förhållandena, t.ex, kvinna har master degree, mao är dimpolmerad doktor från KS men har ändå inte rätt att köra bil, dock har hon rätten ett bli våldtagen och misshandlad, å vad ont det gjorde när hon åkte tillbaka men jag lyckades i alla fall smussla med Grapes of wrat, diary of a young girl plus annan littertur som eventuellt kan ge henne viss förnöjsamhet samt fördes dygnslånga samtal henne och mig emellan om emanciaptionen.
  Ang, Ghost of Tom Joead anser jag rage agaisnt the machines version stå sig väl sen undrar jag om man inte kunde sätta in Dire Straits telegraph road i kontexten, den visan tangerera ju ändå Ghost of Tom Joad... Tag hand om er kära medmänniskor :)

  SvaraRadera
 6. Oj! Att vi lever i så olika världar trots att det är samma värld och samma tid. Jag hoppas att din vän kan finna njutning i att läsa böckerna du skickade med henne.

  Jag har inte hört Telegraph Road, men ska lyssna på den nu!
  Tack för din kommentar!

  SvaraRadera