söndag 20 januari 2013

But the tigers come at night...

En bok som blev till musikal som blev till film.
Victor Hugos roman Samhällets olycksbarn (Les Misérables) har filmatiserats en hel mängd gånger, blev musikal på 1980-talet och har sedan gjorts i nya filmatiseringar.
Jag har dock lyckats missa alla dessa. Men nu har jag sett den senaste versionen av Les Misérables, musikalfilmen med bl.a. Anne Hathaway och Hugh Jackman.

Vi befinner oss i 1800-talets Frankrike. I en storslagen inledningsscen presenteras vi för fången Jean Valjean som efter 19 års strafftjänst för att ha stulit en limpa bröd blir villkorligt frigiven. Men som före detta fånge är han ändå dömd att leva ett liv som en utstött. En  Les Miserables består av ett antal tragiska levnadsöden, men det är ändå en historia som är full av hopp. Även under de bistraste omständigheter kan man välja godheten framför hat och hämnd.

Jag som inte kände till historien blev förvånad över hur politisk den är. Lyssna här på folkets kampsång (Live-inspelning från 2010). Efter att på kort tid ha läst Vredens druvor och sett Les Miserables börjar mitt röda hjärta vakna...

Anne Hathaway som spelar Fantine gör en oerhört stark version av I Dreamed a Dream. När jag har hört den i andra sammanhang har jag fått för mig att det är en sång som har någon form av hoppfull underton. Men att se den framföras i sitt rätta sammanhang, när Fantine har sjunkit så långt som hon kan utan något hopp om en bättre tillvaro, då blir det en helt annan sång. Jag skulle kunna tänka mig att gå och se filmen igen bara för att få se henne sjunga den en gång till. Hon är nominerad till en Oscar för bästa kvinnliga biroll, och jag hoppas verkligen att hon vinner för det är hon såå värd! (Jag har i och för sig inte sett övriga nominerade...)

Om du gillar musikaler och/eller musikalfilmer: Gå och SE DEN NU! Underbar film!

3 kommentarer:

 1. Jag gillar inte alls musikalfilmer (om de inte riktar sig till barn), så jag hoppar nog över denna. Bara att se trailern får mig att vilja gömma mig bakom skämskudden. :-P Däremot är filmversionen med Liam Neeson, Uma Thurman och Geoffrey Rush en gammal favorit. Får ta och läsa boken någon gång!

  SvaraRadera
 2. Jag är också sugen på att se den filmen. Och att läsa boken...
  Det finns en miniserie från 2000 med Gerard Depardieu också, som enligt wikipedia är very true to Hugo's novel. :)

  SvaraRadera
 3. Håller med, blev väldigt tagen!

  SvaraRadera