tisdag 17 maj 2011

Ode till Norge

17 maj. Norges nationaldag.
Jag gillar att fira lite olika sorts dagar här på bloggen. Och det här är ett ypperligt tillfälle att slå ett slag för norsk film! Norge är nämligen det bästa filmlandet i Norden!
Svensk film hade sin guldålder en gång för länge sedan. Danmark hade väl sin typ på 90-talet. Norge har måhända ingen Bergman eller von Trier, men vad de har är en mer avslappnad kultur kring filmskapande som jag tycker är mycket uppfriskande! De är inte alls lika deppiga och pretentiösa som sina grannar, och de klarar av att göra komedier som inte faller över och blir buskis. Och jag tror att det är just i detta som norsk film har sin styrka. I Norge kan man kombinera barnslig komik med djup. Man kan skratta åt konstiga weirdos samtidigt som man tar dem på allvar.
Därför kommer här några tips


Hawaii, Oslo. Norges bästa film!

Trolljägaren. En av årets snackisar på filmfestivalen. Okej, den här filmen kanske inte har så mycket djup i sig, men den är riktigt riktigt rolig! 

De osynliga. Självaste Michael Moore placerar den här filmen på plats 1 över bästa filmerna 2009, om nu hans åsikt skulle väga tyngre än min... Så här säger han om filmen:

The best movie I saw this year won’t be winning any awards tonight at the Oscars. It wasn’t even nominated for anything. In fact, it wasn’t even shown in the United States. Yet, I’m confident that, if you had had a chance to see it, you would likely agree with me that this is a brilliant film, a rare gem. 
Intressant detalj i sammanhanget är att på plats 2 kommer svenska filmen Maria Larssons eviga ögonblick. Hela Michael Moores lista över de 20 bästa filmerna från 2009 hittar ni här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar