lördag 14 maj 2011

Jag är den trista praktiska storasystern

Vilken Jane Austen-hjältinna är du?
Jag är Ellinor Dashwood från Sense and Sensibility. Jag vet inte om jag är helt nöjd med resultatet. I Emma Thompsons tolkning så är hon lite gammal och deprimerande. Jag har inte sett någon annan filmatisering av boken, men en teaterföreställning för ett par år sedan. Jag minns inte hur hon var där riktigt, antagligen inte lika gammal, men kanske lika trist. Och boken har jag inte läst på nästan 15 år, så jag kan inte göra någon rättvis bedömning av henne där heller.
Många andra Jane Austen-tjejer är rätt så fjolliga och jobbiga, så egentligen borde jag kanske vara nöjd. Och i ärlighetens namn är jag inte alls förvånad. Jag inser att jag är mer praktiskt än romantiskt lagd. Eller som testat säger om mig:

You are practical, circumspect, and discreet. Though you are tremendously sensible and allow your head to rule, you have a deep, emotional side that few people often see.


I am Elinor Dashwood!


Take the Quiz here!


För er som inte känner till Ellinor Dashwood: Hon är storasystern som inte tillåter sig själv att deppa ihop när de måste flytta ifrån stora huset till lilla stugan efter faderns död. Istället tar hon hand om allt praktiskt och inser att de inte längre har råd att äta kött varje dag, eller har råd att ta hand om den häst som lillsyrran, Marianne Dashwood, får i present av en av sina beundrare. Hon visar inte sina känslor utan sörjer inombords när hon tror att hennes stora kärlek är gift med en annan. 

Vilken Jane Austen-hjältinna är du? 
Använd google translate eller tyda.se för att översätta alternativen där det behövs. "Till och med jag" som är engelsklärare gjorde det. 
Tack till beasbokhylla för tipset om testet!

4 kommentarer:

 1. Hmm, jag blev också henne...

  SvaraRadera
 2. Jane Austen har ibland väldigt extrema karaktärer i sina böcker. Kanske för att ironisera den tidens samhälle lite extra mycket. Eller så var människorna på den tiden så extrema och överdrivna... /Lisa

  SvaraRadera
 3. Apropå ironi finns det en bok som heter 'Kärlek och vänskap' ('Love and freindship', joo det ska vara felstavat!) som Austen började skriva i tonåren. Det var några år sedan jag läste denna bok men som jag vill minnas den är den mycket komisk och ironisk. Jag har även för mig att den lilla historiska berättelse som Fanny Price läser upp i filmen Mansfield Park (från 1999) även finns med i denna bok. Hett tips! /Lisa

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset! Den ska kollas upp!

  SvaraRadera