lördag 21 mars 2015

Kaosutmaning 4: Läs en bok vars författare var under 20 när hen skrev den

Kärlek och vänskap och andra tidiga verk av Jane Austen.
Vissa av texterna skrevs när Austen var endast 13 år! Bennes humor och ironiska stil känns igen. Ibland blir det lite för pladdrigt för min smak, men ibland är det helt genialt också! Vilken utrycksförmåga! Bäst gillade jag Englands historia. Hör bara på detta:
Han blev halshuggen vilket han med rätta hade kunnat vara stolt över om han hade vetat att Maria Stuart skulle dö på samma sätt. Men eftersom han omöjligen kunde ha kännedom om något som inte hade hänt verksr det inte som om han bar särskilt förtjust i tillvägagångssättet.
Så Austenskt, eller hur! Hela titeln på denna text är för övrigt: Englands historia från Henrik IV:s regering till Karl I:s död. Av en partisk, fördomsfull, och okunnig historiker.

Många av texterna är adresserade till Jane Austens släktingar och vänner och när jag läser ser jag framför mig hur de tillsammans sitter och skrattar åt hennes finurliga formuleringar.

Om Jane Austen kan jag också säga att jag en gång hade en lärare i English Literature som inte hade mycket till övers för henne. Han tyckte att hon var överskattad eftersom hon bara skrev om ytliga ting och totalt saknade samhällskritik i sina texter. Jag har svårt att förstå hur en akademiker kan ha missuppfattat hennes författarskap så pass mycket! Hennes texter dryper ju av satir av rådande samhällsnormer! Hon har också blivit kritiserad för att hon inte ens nämner att England befinner sig mitt i brinnande krig. Men om det skulle jag vilja säga: Så bra! Det är faktiskt inte bara männens historia som räknas. Den värld Austen beskriver är kvinnornas värld och kvinnorna är en lika stor del av vår historia som männen!

Men nu kom jag lite ifrån ämnet. Kanske tar jag upp den tråden igen, eller så har jag gjort det förutom. Ni kan t.ex. googla på Bechdel test om ni vill höra mer om kvinnors representation i kulturen.

Hur som helst, att vissa texter är lite väl pladdriga gör att betyget på boken i sin helhet blir 3,5/5Inga kommentarer:

Skicka en kommentar