måndag 17 mars 2014

Litto-utmaningen. Vilka böcker blev det?

Resultatet i Litteraturfestivalen har kommit! Här ser ni topp 10:
 1. Utvandrarna av Vilhelm Moberg
 2. Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren
 3. Brott och Straff
 4. Stolthet och fördom av Jane Austen
 5. Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström
 6. Flyga drake av Khaled Hosseini
 7. Doktor Glas av Hjalmar Söderberg
 8. Härskarringen av J.R.R. Tolkien
 9. Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf
 10. 1984 av George Orwell
  (Hela listan hittar ni här)
Av dessa 10 är det 3 som jag inte läst innan, nämligen Mina drömmars stad, Doktor Glas och Gösta Berlings saga. Min utmaning till mig själv var att jag skulle läsa alla böcker på topp 10 som jag inte redan läst, och 3 böcker känns som ett lagomt lättöverkomligt uppdrag. Mina drömmars stad hade jag ändå tänkt läsa snart och Gösta Berlings saga läser jag gärna för jag gillar verkligen Lagerlöf. Däremot är jag inte lika sugen på Doktor Glas, men den är inte så lång så det ska väl gå an.
tre lila böcker som ska läsas innan årets slut

Hur många av Litto-böckerna har du läst? Vad tycker du om resultatet?
Jag tycker det är kul att det är så många svenska böcker i toppen, men några av mina egna högpoängare gick till Härskarringen och Vredens druvor. Jag kan tänka mig att resultatet blivit annorlunda om vi som röstade hade läst alla deltagande böcker. En del böcker har fått många poäng helt enkelt för att många har läst dem. Män som hatar kvinnor t.ex. Riktigt bra är den väl ändå inte? Att Bröderna Lejonhjärta hamnat så högt upp som på en andraplats är nog också för att det är en bok som många läst, och kanske röstat på av nostalgiskäl. Men hur som helst så är det kul att det är många barn- och ungdomsböcker med i finalen. Litteratur behöver inte vara sämre för att den riktar sig till en ung målgrupp.


19 av de 30 finalisterna


1 kommentar:

 1. Det är ju samma böcker som jag inte har läst på listan (plus att jag faktiskt inte har läst Härskarringen heller - säg det inte till någon, jag har sett filmen flera gånger :)

  Söderberg och Lagerlöf läser jag gärna. Men Fogelström? Är inte han jättetråkig?

  SvaraRadera