söndag 19 maj 2013

Vad läser man på en tågluff?

I sommar ska jag åka på mitt livs första tågluff! Det blir tre veckor i sydöstra Europa. Det vi har bestämt so far är att vi tar nattåg till Prag, direkt vidare till Wien där vi turistar en dag. Sedan tar vi nattåg till Transylvanien där vi kommer hänga ett par dagar. Där kommer vi (jag och Markus) lämna våra vänner som ska stanna kvar där ett tag till, medan vi drar till Montenegro som verkar vara ett mycket vackert land. Vad som händer sen får vi se!

Det kommer bli många timmar på tåg så klart, och kanske några på någon strand någonstans också. Böcker är alltså nödvändigt! Men vad tar jag med mig på en tågluff? Jag har några preferenser:

 • Det måste vara pocket för att minimera packvikten
 • Inget för tungt (läsmässigt alltså). Det måste inte vara superlättsmält, men jag tänker: inte Dostojevskij. Något man kommer in i relativt lätt.
 • Böcker som jag inte vill spara i bokhyllan, för då kan jag lämpa av dem på något vandrarhem när jag har läst klart dem. Alltså ingen bok som ingår i en serie som jag vill ha komplett i bokhyllan, t.ex. Sagan om is och eld och Sågverksungen (som jag inte ens har börjat läsa än, men ska snart...)
Det är omöjligt att veta hur många böcker jag kommer plöja under tre veckor. Senaste tiden har jag läst extremt lite, men det är mycket på grund av jobbet (och min smartphone. pinsamt. ja), så kanske kommer jag läsa mer. Å andra sidan kommer jag åka igenom en massa länder jag aldrig varit i innan och kanske hellre tittar ut genom fönstret än ner i en bok på tåget. Jag kommer ju dessutom inte resa själv, och helt osocial tänker jag inte vara. 

Jag tänker att jag inte behöver ta med mig extrem-mycket läsning. 2 räcker nog, om de inte är alltför tunna. På något vandrarhem eller i någon secondhand-affär kan jag säkert hitta en gammal bok på ett språk som jag kan, så jag kan fylla på om jag får akut läsbrist. Jag lider endast av lättare abibliofobi vilket är tur för min ryggs skull. 

Ge mig tips! Vad ska jag ta med mig?

bilden hittade jag på denna blogg:
http://dentonlibrary.wordpress.com/tag/summer-reading-club/

7 kommentarer:

 1. Nattåg till Lissabon av ....eh.. Pascal Mercier

  SvaraRadera
 2. Låter intressant! Men av kommentarerna på adlibris att döma så verkar den lite tung. Är den det?
  http://m.adlibris.com/product/show/86F7C3CC-EFFB-472B-BCCB-4B3F6A7DCC33

  SvaraRadera
 3. Hmm det är ju Anders som har läst den, men han tycker inte att den är så "tung"

  SvaraRadera
 4. Läser du deckare? Jag gör inte det normalt men de har funkat bra som semesterläsning och för att ta sig ur lässvackor, finns även på engelska om man vill lämna till andra. (Norrbottensmiljön är ju inte heller fel :)) Annars får jag semestervibbar av klassikern Bonjour Tristesse och annat franskt som No och jag eller Vi ses på Place de la Sorbonne. tunna böcker men "mycket" innehåll...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åsa Larsson deckare alltså, det trillade visst bort!

   Radera
 5. Nej, jag gillar inte riktigt deckare. Men Norrbottenmiljön kan ju vara en anledning att prova på det igen.
  Bonjour Tristesse har jag hemma tror jag. Ganska tunn bok, va? Den kanske ska få följa med.

  SvaraRadera
 6. Bodil Malmsten! Typ allt av Bodil Malmsten.
  /hanna

  SvaraRadera