onsdag 25 april 2012

Markusdagen 25 april

Idag har Markus namnsdag!
Och därför fick en Markus som jag känner välja film helt själv när vi gick på bio idag! Och det är en stor sensation må ni tro! Oftast är det jag som väljer, men med hans godkännande.
Men idag fick alltså Markus välja film helt själv. Det enda kravet jag hade var att den skulle börja någon gång mellan 17.30-19.00. I en stad som Göteborg blir det ändå ganska många filmer att välja mellan.

Valet föll på John Carter. En sci-fi-äventyrsfilm i 3D producerad av Disney. Det skulle kunna blivit precis hur dåligt som helst. Eftersom Markus inte är så van vid att få välja film var även han lite orolig att det skulle bli en flopp.
Men det blev det inte!

Filmen utspelar sig på slutet av 1800-talet. Edgar ärver en hemlig dagbok efter sin släkting John Carter (+ alla andra tillhörigheter till ett sammanlagt värde av åtskilliga miljoner). I den får han läsa om Johns oväntade resa till Mars.
Detta är en klassisk äventyrsfilm med många vackra vyer och naturbilder. Det är en bra story som är rätt så spännande, men det smyger in ett par lite för cheesy scener mot slutet.
3D-effekterna är inte så störiga som 3D-effekter kan vara (typ "-nu måste vi slänga in lite grejer som kan flyga rätt i ansiktet på den som tittar, för det är ju coolt"), så det är ett plus från mig. Å andra sidan tillför 3D-effekterna inte så mycket heller. Men så är jag ju ingen 3D-fantast.

I eftertexterna får jag veta att filmen bygger på en roman av Edgar Rice Burroughs. Jag visste inte vem denna författare var, men det är tydligen han som skrivit Tarzan-serien. Boken som John Carter bygger på, Kvinnan från Mars, kom ut för nästan 100 år sedan, 1917. Det märks att filmen bygger på en gammal bok bl.a. genom valet av planet. I början av 1900-talet var ju Mars på ett sätt mycket längre bort än vad det är idag. Man hade ju inte ens varit på månen! Så att fantisera fram en civilisation på denna planet var inte alls konstigt. Och det finns ju otaliga andra filmer och böcker på just temat marsmänniskor. Idag hade man antagligen valt någon helt okänd planet som ligger i ett annat solsystem (typ Pandora i Avatar).
Markus tyckte också att hjälten var mer ädel än vad man är van vid från dagens action- och äventyrsfilmer.

Jag visste inte mycket om den här filmen innan, förutom att någon skulle hamna på en annan planet och att det skulle finnas nån sorts jättestora djur som jag hade sett på en bild. Och jag gillar att se filmer på detta vis, helt förutsättningslöst. Mitt betyg på filmen blir 3,5 av 5 möjliga, vilket betyder "ganska bra" på min skala. Om du gillar denna typ av filmer så rekommenderar jag den. Den är klart bättre än många andra i sin genre!

För övrigt är John Carter en rätt så kass titel. Men The Woman from Mars hade varit ännu sämre, så jag ska väl inte klaga egentligen.
Andra Markus som man kan fira idag:

Markus Zusak - Författare till Boktjuven
Marcus Brewer - Pojken i Nick Hornbys About a Boy

Vilken är din favoritmarkus?

1 kommentar:

  1. Vad tyckte Markus om musiken? Fint piano i trailern tycker jag. :) /Chris

    SvaraRadera