måndag 13 februari 2012

Min första filmklubb

I onsdags hade jag min första filmklubbsträff.
Vi blev till slut endast 3 personer, men vi hade det mysigt och åt semlor. Och alla rymdes i soffan.
Filmen vi såg var Frihet - Den blå filmen från 1993, regisserad av Krzysztof Kieslowski. Trots att två av oss läst 60 hp filmvetenskap hade ingen av oss sett denna film, så det var verkligen på tiden kan man tycka!


Filmen handlar om Julie som förlorar man och dotter i en bilolycka. Hon säljer allt hon äger och flyttar till en liten lägenhet för att bi fri från minnena från sitt gamla liv. Men det visar sig inte vara så lätt (förstås). Julies man var en känd kompositör som höll på att färdigställa ett verk som snart skulle ha framförts vid en stor konsert. En vän till paret vill skriva klart verket med hjälp av Julie, men hon vill bara glömma allting som har med musiken att göra. Men hon inser till slut att hon måste konfrontera det förslutna för att kunna bli helt fri. 


En av filmklubbsdeltagarna är musiker och sysslar en del med filmmusik, vilket var mycket passande eftersom musiken spelar en stor roll i filmen. Musiken blir nästan som en av rollkaraktärerna där den ständigt gör sig påmind i Julies medvetande hur mycket hon än försöker trycka bort det.
Vi diskuterade musiken. Vem var det egentligen som hade skrivit den? Och Julies godhet. Kan man vara så god och förlåtande som hon var? Och vad betydde den blå färgen? 


Det blev en enhällig 4:a i betyg för Frihet - Den blå filmen


Nästa filmklubb är 4 april. Håll utkik här på bloggen eller på facebooksidan för mer info när det närmar sig. Och du kan redan nu önska filmer!


Här kan du få mer info om filmklubben!

3 kommentarer:

 1. Varför inte en 5:a? Det var länge sedan jag såg filmen, har recenserat den i skolan. Var nog den första, eller iaf en av dom första, filmerna som berörde mig på djupet! Tydligt minne från filmen är när dom filmar på mus-boet (äckligt!). Musikens påverkan minns jag. Och scenen när hon drar sina knogar mot stängslet...

  När får vi reda på vilken film det blir nästa gång!?

  /Chris

  SvaraRadera
 2. 4/4 ska jag nog kunna vara med - inga bokklubbar inplanerade runt det datumet :-)

  SvaraRadera
 3. nja... den grep väl inte tag i mig å där alldelens klockrent. men jag gillade den mycket!
  jag tänkte att jag meddelar vilken film det blir 1 vecka innan. är det för sent tycker ni?
  mrs E, önskar du fortfarande woody allen? Och är det några särskilda som du redan har sett eller inte vill se?

  SvaraRadera