söndag 11 september 2011

(R)evolution

Jag har varit en dålig bloggare senaste tiden. Kanske får skylla på att jag börjat jobba heltid...
Men nu ska jag i alla fall försöka mig på att skriva något om en film jag såg igår:
Apornas planet: (R)evolution

Om jag har lyckats räkna rätt så är detta den 7:nde Apornas planet-filmen som görs. Som originaltiteln (Rise of the Planet of the Apes) antyder så handlar detta om hur det kom sig att aporna tar över världen. De andra filmerna har ju utspelat sig i en framtid där människorna lever under apornas förtryck. Precis som i filmer där maskiner har tagit över världen så har vi människor oss själva att skylla.
Will Rodman (spelad av James Franco) arbetar med att ta fram ett botemedel mot Alzeimers. Hemma tar han hand om en apa, Caesar, vars mor var försöksdjur i laboratoriet och blev testad med den nya medicinen. Caesar visar sig vara en mycket smart apa och beter sig nästan som en människa.

Vissa science fiction-filmer lyckas i att skapa ett scenario som man känner skulle kunna inträffa i en (inte alltid så) avlägsen framtid, men det här känns inte helt trovärdigt här tycker jag. Hur människolik kan en apa egentligen bli med hjälp av lite hjärnstimulerande droger och en uppväxtmiljö utan andra apor? En filosofisk fråga som vi förhoppningsvis inte kommer få svaret på. Och filmen lyckas inte ens ställa frågan.
Det är ingen banbrytande filmkonst direkt, men det förväntar man sig inte av en sån här film heller. Men som ren underhållning fungerar den bra. Personligen gillar jag att perspektivet ligger hos Caesar istället för hos människorna, åtminstone i sista halvan av filmen. Och jag skulle vilja nominera bro-scenen till Best Fighting  Scene till nästa års Scream Awards.

Vi får också veta vad Draco Malfoy sysslar med efter Hogwarts: apskötare, eller snarare fångvaktare. Det passar nog hans personlighet bra.


Mitt betyg blir till slut 3,5. Trevlig underhållning, vilket var precis vad jag var upplagd för.

OBS!! Sitt kvar under eftertexterna! Ett stort fett: Det kommer mera!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar