söndag 29 maj 2011

Tillbaka till skolbänken på mors dag

I år sammanfaller mors dag med att jag nyligen har läst ut Mor gifter sig. Därför tänkte jag bjuda på en recension av denna bok idag. Jag skrev i mitt allra första inlägg att jag inte skulle skriva vanliga recensioner i min bok- och filmblogg; men eftersom mina elever skriver bokrecensioner i svenskan nu så tänkte jag försöka mig på att skriva en recension efter den instruktion de har fått. Nu när jag inte undervisar elever i svenska (jag undervisar just nu i SO) så kan jag ju undervisa mig själv. So, here goes:

Barndomsskildring från Norrköpings arbetarkvarter


Jag har läst Mor gifter sig av Moa Martinson. Moa Martinson levde mellan 1890-1964 och bodde största delen av sitt liv i, och runt omkring Norrköping. Mor gifter sig handlar om hennes egen uppväxt runt sekelskiftet och kom ut första gången 1936 på förlaget Natur och Kultur. 

Boken handlar om Mia som är 8 år och bor med sin mor och styvfar. De är fattiga och måste ofta flytta när styvfar blir av med jobbet. Han super och är ibland borta flera dagar i sträck, ibland med andra kvinnor. Mia vill helst ha sin mamma för sig själv och tycker att de inte behöver styvfar. Hon tycker de vuxna är konstiga och förstår inte varför mor blir ledsen då inte styvfar kommer hem om nätterna. Mia har lätt för sig i skolan, trots att hon nästan aldrig hinner gå där. Mor tycker att det inte är någon idé att börja i en ny skola eftersom de snart kommer flytta igen. I boken får man följa Mia och hennes mor i deras vardag. Ibland har de knappt mat för dagen. Ibland, när styvfar får jobb och inte super bort lönen, har de det lite bättre och Mia kan få nya skor och en klänning av skotskt tyg. Men lyckan varar aldrig länge, för snart måste de flytta igen...


Det jag gillar mest med boken är att man får komma nära Mia och hennes tankar och känslor. Med ett barns ögon tolkar hon orättvisorna i samhället och de vuxnas konstiga beteende. När jag läser så gläds jag med Mia när det går bra för henne, och sörjer med henne när hon är ledsen; jag blir arg och frustrerad över de orättvisor man stötte på som fattig och som kvinna under den här tiden.


Ett avsnitt i boken som jag gillade särskilt mycket är när Mia får följa med på besök hos grannens släkting. Trots att de inte är rika har de en bokhylla, vilket fascinerar Mia mycket. Mia får vara med om sin första litterära samvaro med vuxna människor. Det är första gången som hon har varit med om att man talat om böcker på det här sättet. Hon får för första gången uppleva att hon blir tagen på allvar av en vuxen människa som faktiskt lyssnar på vad hon har att säga.
Mor gifter sig passar för alla, både tonåringar och vuxna, som gillar att läsa om hur livet var förr i tiden. Boken är inte svårläst, men den passar nog bäst om man är en ganska van läsare. 

Den här boken ska man läsa för att den är välskriven och intressant. Men också för att lära sig om hur livet var i Sverige förr. När jag läser
Mor gifter sig börjar jag uppskatta allt vi har idag, men som vi ofta tar för givet. Samtidigt kan jag sörja lite grann att jag inte fått uppleva en tid då man blev glad av ett par gardiner och att få ett äpple på julafton. 

1 kommentar:

  1. Hej Mia! Det är hemskt trevligt att läsa din blogg! Mitt sommarprojekt blir helt klart att läsa ett par böcker av Moa Martinsson, har ju så länge tänkt det.. men nu är det DAGS! Tack för inspirationen.

    /Sara Boström

    SvaraRadera