måndag 6 juni 2011

Nationaldagstävling - Gissa citatet!

Det finns många bra svenska författare. Vilka har skrivit följande text (guldstjärna om man kan titel på boken)?
Den som först gissar rätt på alla fem vinner ett glassogram (värde 23 kr).

1. Men Hedvig var inte så karsk som farmor. Hedvig hade ett oäkta barn, hade slitit mycket i sitt liv, fått lära sig att niga och tiga inför fint och "bildat" folk, och nu skulle hon ha ett barn till och var mycket trött, orkade inte opponera. Dessutom kunde man inte opponera sig mot gäster. Mor fick fortsätta med främmandet ända tills den lilla föddes. 
2. På kvällen jag och pappa bjöd Nourdine på middag. Just nu dom sitter spelar schack i köket. Innan jag spelade mot pappa och som tack för pappas chakchouka Nourdine diskade. Pappa hade huvudvärk efter tunga jobbdagen och därför han tog paus i parti för att droppa tablett i vattenglas.  
3. "Hemma på munkhyttan går bergsrådinnan och sparar och sliter för att få pengar att sända dig här i Uppsala och för att kunna ha det glatt och muntert under mellanterminerna, då du är hemma. Och under tiden ligger du här och gör ingenting, därför att du inte vet av, att det är fara på färde. Jag kunde inte gå längre och se på hur ni bedrogo varandra. Hennes nåd trodde, att du läste, och du trodde att hon var rik. Jag kunde väl inte låta dig förstöra din framtid utan att säga något."
4. I fattigdomens dagar var det ont om mat i gårdarna, och bonden i Myra trodde heller inte, att barnmagar behövde något annat än potatis doppad i sillake. "Mitt barnaliv blir inte långt", sa Anna. "Med potatis och sillake lever jag inte till vintern." "Nog måste du leva till vintern," sa Mattias. "Till vintern får du gå i skolan, och då blir dagarna inte längre grå som sorkarna i lagårn." 
5. Vi fick lära oss om Kinnekulle, höjd 306 meter över havet. Men inte ett ord om Käymävaara, höjd 348. Vi fick rabbla Viskan, Ätran, Spyan och Gallan eller vad de nu hette, fyra kolossala floder som avvattnade det sydsvenska höglandet. Många år senare såg jag dem med egna ögon. Jag blev tvungen att stanna bilen, kliva ur och gnugga mina ögon. Diken. Små skogsåar som knappt ens skulle dugit till bäckflottning. Kaunisjoki eller Liviöjoki, större än så var de inte. 

9 kommentarer:

 1. 5. Mikael Niemi... är det inte Populärmusik från Vittula?

  SvaraRadera
 2. 4. Astrid Lindgren, Sunnanäng.

  SvaraRadera
 3. Kära tävlande, ni måste skriva vem ni är. :)

  SvaraRadera
 4. det är mycket kunskap man får skaffa sej i vuxen ålder

  SvaraRadera
 5. Det blir väl ingen glass för mig...men förhoppningsvis kanske man hjälper någon medtävlare till en Puckstång...för nr 2 är väl Ett öga rött, Jonas Hassen Khemiri...
  Gustaf (han med f)

  SvaraRadera
 6. Här är mina svar:
  1) Louise Tillberg - Den jag ser på älskar jag
  2) Hassen Khemiri - Ett öga rött
  3) Selma Lagerlöf - En herrgårdssägen
  4) Astrid Lindgren - Sunnanäng
  5) Mikael Niemi - Populärmusik från Vittula

  Hoppas jag har rätt. Aj laaaav ajskrim.

  SvaraRadera
 7. Fru S, har du googlat!!? Är det någon som kan sån't här!? Skitsvårt! Någon av dem är väl Moa Martinsson, eftersom Mia skrivit om henne...

  Copy, paste, change:

  1) Moa Martinsson - ...
  2) Hassen Khemiri - Ett öga rött
  3) Selma Lagerlöf - En herrgårdssägen
  4) Astrid Lindgren - Sunnanäng
  5) Mikael Niemi - Populärmusik från Vittula

  Christine

  SvaraRadera
 8. Hälften av svaren stod ju i föregående kommentarer och lite kan jag faktiskt själv. Men okej då- jag kanske googlade en... :-) Men bara kanske.

  SvaraRadera
 9. Grattis Christine, du vann!

  SvaraRadera