tisdag 21 juni 2011

Grönlands nationaldag

Jag har nämnt tidigare att jag fascineras av platser som ligger lite öde och off. Grönland är inget undantag. Jag har en liten hemlig kärlek till denna stora vita ö. Idag firar de nationaldag, så här kommer lite tips med anknytning till Grönland. 

Bok:
Fröken Smillas känsla för snö av Peter Høeg 
En liten pojke, Esajas, hittas död och man misstänker att han har ramlat ner från ett högt hustag. Men Esajas granne, Smilla, förstår att det måste ligga något annat bakom eftersom Esajas var livrädd för höjder, och aldrig skulle gå ut på taket av fri vilja. Polisen tror henne inte utan bevis och hon börjar själv undersöka saken. Boken är uppdelad i 3 delar Staden, Havet och Isen. Varje del är skriven i olika genre: pusseldeckare, kriminalroman och science-fiction. Boken kan läsas som en spänningsroman där det centrala är att komma fram till svaret på hur och varför Esajas dog, men boken tar också upp teman som kolonialisering, etnicitet och identitet, och det är detta som gör boken så intressant. 


Film:
The Experiment (Eksperimentet)
På 1950-talet skickas ett antal grönländska barn till Danmark för att bo hos goda danska familjer och lära sig bete sig som danskar. Filmen börjar när barnen återvänder till Grönland efter två år och nu ska fungera som goda föredömen för andra grönländska barn. Barnen får bo på ett barnhem och får inte träffa sina familjer. Filmen bygger på en verklig händelse.
Det är en gripande historia filmad i vackra miljöer, men ibland är det lite för långsamt berättat.
Jag gillar filmen, men hade uppskattat om det varit ett lite mer tydligt händelseförlopp.

2 kommentarer: