torsdag 7 april 2011

Internatskolefilmer

Med anledning av Never Let Me Go vill jag göra en lista på bästa internatskolefilmerna.
En internatskolefilm kan vara av många olika genrer. Never Let Me Go var t.ex. science fiction enligt en del, medan det var drama enligt mig. Harry Potter-filmerna (1-6) är, trots att de flesta förknippar dem med fantasy, också typiska internatskolefilmer. 

Vad är definitionen på en internatskolefilm? 
Jo, den utspelar sig på en internatskola. Simple as that!

Bästa internatskolefilmerna:
Så här kan det se ut när man går på 
internatskola. (Hermione Granger i 
Harry  Potter och hemligheternas kammare)
 1. Harry Potter och de vises sten (2001) - Den av HP-filmerna som är mest internatig, eftersom det är här Harry möter den nya skolan, eleverna och hela den magiska världen för första gången. 
 2. Harry Potter och halvblodsprinsen (2009) - I 6:te HP-filmen börjar internatskoleinteriören tas lite för givet, men fantastiskt bra film!
 3. Never Let Me Go (2010) - En internatskola med elever som av någon anledning är speciella. 
 4. Harry Potter och fången från Azkaban (2004) - En av de bättre manusen av HP-filmerna, även om tidshoppen är lite orealistiska (ja, jag vet det är fantasy! Men det passar inte riktigt in i Harry Potter-världen tycker jag)
 5. Ondskan (2003) - En svensk internatskolefilm! Lite mer destruktiv skola än Hogwarts.
 6. Oskuldens tid (Cracks) (2009) - Spännande thriller med Eva Green i huvudrollen. Dålig svensk titel dock.
 7. Harry Potter och den flammande bägaren (2005) - Här får vi besök från andra trollkarlsinternatskolor också.
 8. Harry Potter och Fenixorden (2007) - Bokens handling trycktes ihop till en något stressig film. Annars hade den hamnat högre på listan. Men slutet på filmen är väldigt bra!
 9. Harry Potter och hemligheternas kammare (2002) - "den med jätteormen"
 10. Mona Lisas leende (2003) - En kvinnlig Döda poeters sällskap. Bättre än det låter!
 11. If... (1968) - Pojkarna på internatskolan gör uppror på en mängd konstiga sätt. (finns med i 1001 filmer...)
Både Ondskan och If... finns med på The Guardians lista över Five best boarding school movies. Inte illa pinkat för en svensk film!

Sämsta internatskolefilmerna:
 1. Strandvaskaren (2004) - en svensk internatskoleskräckfilm. Inte bra!
 2. Döda poeters sällskap (1989) - Den här ska tydligen vara bra, men jag tycker bara den är långtråkig. Eller som Fake Monica säger i Vänner säsong 1 avsnitt 21. "I mean, that thing at the end where the kid kills himself because he can't be in the play? What was that?! It's like, kid, wait a year, leave home, do some community theatre."

Jag tog inte med X-men-filmerna eftersom att inte handlingen kretsar kring internatskolan i någon av filmerna. Däremot kommer det snart en ny X-men-film, X-men: First Class. Och det kan mycket väl hända att den är mer av en internatskolefilm eftersom den ska handla om när X-men-skolan startas. Premiär i Sverige: 3 juni (a.k.a. min födelsedag)

6 kommentarer:

 1. Mia! Jag kollade efter hur långt upp på din topplista döda poeters sällskap låg. Men så hittade jag den...PÅ KALKONlistan?! hmm....
  /M

  SvaraRadera
 2. Det var länge sedan jag såg på Döda Poeters sällskap, men att den skulle hamna på "KALKONlistan", det hade jag inte räknat med! Säger som "M": hmm....

  Sedan fick jag en tanke när jag började fundera på Internatskolefilmer... är inte det typ stil på dem som i alla dessa filmer om vänner som lever nära varandra (eller i samma lägenhet) eller arbetsplatser. Kanske mest serier som görs så? Samma tighta miljö.

  /Chris

  SvaraRadera
 3. Jag kan ju förtydliga mina två listor med att de består av alla internatskolefilmer jag har sett, förutom en fransk som jag inte minns vad den hette.

  Det är rätt stor skillnad mellan internatskolefilmer och t.ex. arbetsplatsserier tycker jag, eftersom på en internatskola har man både "arbetet" och fritiden på samma ställe. Dessutom finns spänningen mellan elever och lärare som ofta är väldigt intressant. Det finns ofta någon lärare som huvudpersonen har förtroende för och ser upp till, och så någon som är en sorts tyrann.
  Sen förknippar jag också internatskolefilmer med "förr i tiden", medan arbetsplatsserier oftast utspelar sig i nutid. Harry Potter är ju nutid, men miljöerna på Hogwarts är ju rätt så medeltida. :)
  Däremot tänkte jag på att barnhemsfilmer är rätt lika, men jag valde att inte ta med dem i min lista för den blev så lång ändå.

  SvaraRadera
 4. Döda Poeters sällskap är en av mina favoritfilmer! Har sett den så många gånger. Typ varje gång jag var hemma och var sjuk när jag växte upp. Och grät varje gång. Den är så fin! Gillar verkligen Peter Weir, tycker han är en underskattad regissör.
  Jag ska tvinga dig att se den igen :)
  /Emma

  SvaraRadera
 5. What!? "Döda poeters sällskap" som är så bra. Har nog sett den femtio gånger minst. Neil tar ju livet av sig för att pappan tänkte skicka honom till en militärskola i flera år och för att han insåg att han aldrig skulle få välja sitt liv själv typ. :P Men seriöst... Miljöerna, kläderna och i princip allt i den filmen är så snyggt gjort. Maine är så fint! Och jag var görkär i Knox Overstreet när jag gick i högstadiet. :P

  Andra internatskolefilmer är också "A little princess" som baseras på Frances Hodgson Burnetts bok. Fast filmen utspelas i New York och boken i London, vilket suger. Men det är fina miljöer ändå.

  Sedan finns en lite skruvad komedi med bl.a. Kirsten Dunst vid namn "Strike!" (ibland även kallad "All I wanna do") som utspelar sig i 1960-talets USA. :)Mycket fint retro i den filmen även om storyn är lite barnslig.

  SvaraRadera
 6. P.S. Den franska filmen du tänker på är nog "Gosskören". Tycker att den var ganska bra!

  SvaraRadera