lördag 16 april 2011

Alfabetiska filmtopplistan A-D

Jag gillar att-göra-listor.
Och jag gillar topplistor.
Med filmtipsets hjälp har jag sammanställt en lista över de bästa filmerna från A-Ö. På filmtipset.se har jag betygsatt alla filmer jag har sett, så jag behöver inte sitta och fundera på vilka filmer jag har sett som börjar på varje bokstav.
Listan är utformad på följande sätt:

Svensk titel (produktionsår)
Originaltitel, Regissör, Produktionsland
Beskrivning av filmen/motivering
Mitt betyg

Alfabetiska filmtopplistan!
Amelie från Montmartre (2001)
Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, Jean-Pierre Jeunet, Frankrike
Den här filmen har väl de flesta sett? En film man blir glad av! Underbart foto! Jeunet tar verkligen fantasi på allvar och vågar vara lekfull. Sånt älskar jag!
Lyssna!
Betyg: 5/5
Black Swan (2010)
Black Swan, Darren Aronofsky, USA
Har redan skrivit en massa om den här filmen. Obehaglig! Men o, så välgjord!
Betyg: 5/5
Cube (1997)
Cube, Vincenzo Natali, Kanada
Ett par personer vaknar upp i en cell och måste försöka ta sig ut, men utanför varje cell finns ytterligare en. Varje cell innehåller dessutom fruktansvärda fällor som de måste försöka ta sig igenom. Riktigt obehaglig och klaustrofobisk. Det var länge sen jag såg den, men jag gav den högt betyg då i alla fall.
OBS!! Mycket bättre än nyare filmer på liknande tema, som t.ex. Saw-filmerna.
Betyg: 4,5/5
Dancer in the Dark (2000)
Dancer in the Dark, Lars von Trier, Danmark, Sverige, USA m.fl.
Världens bästa musikal! Selma har en ärftlig ögonsjukdom och håller på att bli blind. Hennes son lider av samma sjukdom och Selma sparar alla pengar för att hennes son ska få genomgå en operation som ska kunna bota honom från sjukdomen. Pengarna blir stulna... och sen berättar jag inte vad som händer...
Lyssna!
Betyg: 5/5

2 kommentarer:

  1. Har du läst Igelkottens elegans? Det har du väl förstås! Och sett filmen Igelkotten. Underbar tycker jag. Boktjuven kan jag rekommendera också. En fantastiskt bra bok!
    Hälsningar Elisabeth

    SvaraRadera
  2. Jag har faktiskt inte läst någon av dem. Men de står båda två på min att-läsa-lista. men jag har så många klassiker jag vill läsa också :) Kanske ska ta och införskaffa en av dem till min nästa tågresa...

    SvaraRadera