måndag 14 mars 2011

Min filmsmak

Jag tänkte berätta lite om vad jag gillar och inte gillar, så ni som eventuellt läser har ett hum om vad som kan väntas dyka upp i bokhyllan.

I filmväg gillar jag t.ex. Sagan om ringen och Harry Potter, som så många andra... inte särskilt unikt av mig.
Andra favoritfilmer är Paraplyerna i Cherbourg och Dancer in the Dark. Båda två är musikaler, men väldigt olika varandra. Likheterna mellan dem är dock att ingen av dem är någon typisk musikalfilm. Paraplyerna i Cherbourg innehåller inte sång- och dansnummer, utan hela dialogen sjungs. Oerhört charmigt! Om man tycker att den gripande kärlekshistorian är för lame (OBS! Det tycker inte jag, som annars inte alls är särskilt romantisk), så är den väl värd att se pga de fantastiska färgerna och tapeterna. Att se en film pga tapeterna låter ju lite weird, men här får ni ett smakprov:

Tydligen är det fler än jag som intresserar sig för tapeter i filmer. Den här texten hittade jag just, om ni känner för att nörda ner er lite grann.
Vad som gör Dancer in the Dark till otypisk i sin genre är att den är så mörk, vilket musikaler oftast inte är. Väääldigt olik Paraplyerna i sitt bildspråk. Björk spelar huvudrollen och har skrivit all musik. Här en duett med Thom Yorke från Radiohead. I filmen sjunger hon tillsammans med Peter Stormare, men han ansågs väl inte sjunga nog bra för att få vara med på studioalbumet.
En annan likhet mellan mina två favoritmusikaler är att Catherine Deneuve är med i båda.
Oj, jag som bara tänkte skriva ett par rader om vilka filmer jag gillar... Men jag älskar dom här filmerna så mkt så jag kan inte låta bli att prata om dem... dom kommer nog nämnas fler ggr...

Andra regissörer som intresserar mig är bl.a. Jean-Pierre Jeunet, Tim Burton och Quentin Tarantino.
Man kan alltså sammanfatta det med att jag gillar filmer som på något sätt fjärmar sig från verkligheten. Jag älskar när en film väcker mitt ibland sovande barnasinne till liv igen. (Haha! Vem försöker jag lura? Det har aldrig sovit!!) Speciellt Jeunet och Burton besitter en fantastisk förmåga att förmedla det fantastiska till filmtittaren. Jag gissar att både de och Tarantino lider av någon form av Peter Pan-syndrom, liksom så många andra manliga filmskapare. Thank God för det!

Det är dock inte bara fantasy-aktiga filmer jag gillar. Två mer realistiska filmer som finns bland mina favoriter är Shooting Dogs och This Is England. Rekommenderas starkt!

Jag hade ju tänkte nämna lite favoritböcker och annat som jag gillar eller inte gillar, men det här inlägget har redan blivit så långt; och dessutom måste jag laga mat nu, så det får bli en annan dag.

2 kommentarer:

  1. Vad tycker du om Much Ado About Nothing då? Den med Kenneth Branagh och Emma Thompson. Den gillar jag.

    SvaraRadera
  2. Åh, den har jag inte sett! Den är bra alltså? Då måste jag ta å kolla upp den. Min favorit bland kostymfilmer tror jag är Young Victoria. Men alla Jane Austen-filmer är ju sånna som man kan se om och om igen!

    SvaraRadera