söndag 20 mars 2011

о великих культуры России

Ni måste väl ändå hålla med mig om att Ryssland är ett mycket fascinerande land!

Min obsession för Ryssland bröt ut när Markus introducerade mig för en (för mig) ny kompositör, Dimitrij Shostakovich. Allegro molto ur stråkkvartett nummer 8 i C-moll är det mest känslofyllda jag nånsin har hört! Jag vet inte riktigt vars jag ska ta vägen när jag lyssnar på det. Jag kan inte göra något annat än att bara lyssna! Det är både njutning och ångest på samma gång!

Bara någon dag efter detta uppvaknande såg jag två filmer om ryska revolutionen, Doktor Zjivago och Röda och vita. Den översnöade villan i Doktor Zjivago är helt magisk!

Ryssland/Sovjet under 1900-talet är otroligt fascinerande! Det är ett land med sådana kontraster! Mellan Tsarväldet och kommunismen; mellan högt och lågt; mellan överflöd och misär. Och bara det att landets yta breder ut sig över 160 längdgrader är ju fascinerande!  Jag gillar sånt som är lite off och avsides! Jag skulle hellre bo ett år på Grönland än i Paris till exempel. 1000-tals mil av sibirisk tundra tilltalar alltså mig!

Cinemateket har denna termin en Sergei Eisenstein-serie. Första filmen i serien visades idag: Pansarkryssaren Potemkin, en film som utspelar sig under revolutionen 1905. 1001 filmer du måste se innan du dör skriver så här om den:
Pansarkryssaren Potemkin – vilken berömd film! Sergej Eisensteins andra spelfilm skulle inte bara bli föremål för ideologiska konflikten mellan öst och väst och mellan vänster och höger, utan också en film som all världens filmälskare måste se. […] Som en sann filmkonstnär lyckas han i detalj skapa en lysande och rörande berättelse.
Scenen från trappan i Odessa är den mest berömda från filmen:

På Cinemateket visas Eisensteins stumfilmer ackompanjerade live av Stefan Wingefors. Nästa på repertoaren är Strejken, på lördag kl. 14.00 (Bio Capitol, 65 kr)

När jag såg filmen idag insåg jag att det ryska alfabetet också är väldigt vackert. Jag tror jag ska försöka lära mig det!

3 kommentarer:

  1. Jag måste hålla med om Shostakovich. Riktigt ångestfyllt, skrämmande och fängslande. Men det kanske är så med Ryssland, att det är ångestfyllt och skrämmande men ändå så är det väldigt fascinerande och man blir fängslad av dess historia och hela deras magi... Jag har länge velat åka till Murmansk, ska du följa med syrran?

    SvaraRadera
  2. Så bra, Lisa att du förstår mig! Jag hänger gärna på! Men jag vill gärna till Moskva också.

    SvaraRadera