tisdag 22 mars 2011

En boks historia

För ett tag sedan köpte jag Simon och ekarna av Marianne Fredriksson på biblioteket när dom sålde utgallrade böcker billigt. Det är en tummad pocketutgåva, men sidorna sitter kvar i alla fall. På insidan av pärmen kan jag läsa att den kom till biblioteket 17 september 2003 (1 dag innan Markus fyllde 24. Och mindre än en månad efter att jag flyttat till Göteborg), och det är säkert några stycken som haft boken i sin hand sedan dess. Kanske har just denna bok legat och solat på Saltholmen, varit på skidsemester i Sälen eller tågluffat genom Europa...
Så kommer jag till uppslaget 288-289 som ser ut så här:
Och jag undrar vem det är som har kladdat i boken, och varför...
Var det någon som ogillade just detta avsnitt?
Var det någon som bara skulle testa om pennan fungerade?
Var det en uttråkad elev som var less på att läsa?
Var det ett litet barn som inte insåg skillnaden mellan god litteratur och ritpapper, och som sedan blev utskälld av sin mamma som skämdes hela vägen tillbaka till biblioteket?
Detta är en fråga som jag aldrig kommer få svar på. Och det är det som gör begagnade böcker så mycket mer intressanta än nya.

4 kommentarer:

 1. En två- eller treåring helt klart :-D

  SvaraRadera
 2. haha! bra att en erfaren kan ge lite klarhet i mysteriet :)

  SvaraRadera
 3. Jag har lånat böcker där det legat små lappar i, det är alltid kul. Man skulle kunna skriva små meddelanden till nästa läsare. Eller ha sista sidan i boken till att skriva kort var boken lästes och vad man tyckte om den. :)

  SvaraRadera
 4. Jag gissar på ett barn! Precis en sådan sak som mitt dotter skulle ha kunnat göra!

  SvaraRadera