onsdag 13 juli 2011

Fantasy på svenska

Ni vet hur det är när man är tonåring. När alla de där stereotyperna faktiskt är på riktigt. I Cirkeln möter vi plugghästen, den mobbade, gothtjejen, tjejen som älskar att festa och är tillsammans med en äldre kille, den populära bitchen som ingen egentligen gillar och den snygga men osäkra tjejen med ätstörningar. De är utvalda, och trots sina olikheter måste de samarbeta för att kämpa mot ondskan.

Vi möter dem i den lilla staden Engelsfors i Bergslagen. Höstterminen i ettan på gymnasiet börjar med att en elev dör. Självmord, sägs det. Naturligtvis är det inte självmord. De sex tjejerna vaknar mystiskt upp mitt i skogen och får veta att de är utvalda, att de är häxor och att de har ett uppdrag. De vet inte vad uppdraget är eller vem som är deras fiende. Men om de inte kommer på det snart kommer de alla att dödas en efter en.

Persongalleriet kan tyckas klichéartat. Men det är inte den känslan man får när man läser boken. Alla blir verkliga personer, mycket tack vare att berättarperspektivet skiftar mellan tjejerna. För varje person får man del av de andras åsikter om henne, men sedan får man se händelserna genom hennes egna ögon. Enda undantaget av de utvalda är Ida, den populära som ingen gillar. Eftersom vi bara får de andras bild av henne, och inte får se något från hennes perspektiv, blir hennes roll lite platt.

Cirkeln av Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren har blivit hyllad i bokbloggar och tidningar, och har fått epitetet "en svensk Twilight". Jag har inte läst Twilight-böckerna, så jag kan bara jämföra med filmerna, men visst finns det likheter. Det är modern fantasy som handlar om tonåringar. Det finns lite kärlek med, även om det inte är lika centralt som i Twilight. Om man gillade Twilight tror jag absolut att man kommer gilla Cirkeln också. Om man gillar det magiska och övernaturliga. Om man gillar Twilight bara för kärlekshistorian blir man kanske besviken.

Jag hade väldigt höga förväntningar på Cirkeln. Men de blev infriade. Jag slukade boken! En av bokens starka sidor är just att man får följa många olika personer. Det gör att berättelsen aldrig blir långtråkig. Författarna har verkligen lyckats med att fånga de olika personernas personligheter.

Cirkeln är första delen i en trilogi och nästa del kommer 2012. Det har redan börjat skrivas på manus till filmen som antagligen kommer redan 2012-2013, så serien  passar också bra för dem som lider av post-potter-depression.
Nu har vi något mer att se fram emot!

4 kommentarer:

 1. SV : of course fast jag har inte så mycket pengar just nu!
  om jag hade pengar skulle jag nog se harry potter vilken/vilka skulle du se(eller ska se/har sett)?

  SvaraRadera
 2. Om man skulle vilja söka en roll till filmen -som många säkert skulle vilja, exempelvis jag- och inte vet var man ska börja söka. Hur ska man göra det? Jag har sökt lite på internet och hittar ingenting vet någon var jag ska börja leta eller om det ärför sent att söka elleer tvärt om att det är för tidigt? Uppskattar svar så fort som möjligt antagligen(:

  SvaraRadera
 3. jag tror mer att det är för tidigt. cirkeln har en sida på facebook, så mitt hetaste tips är att all info kommer att komma där. Jag tror att sökningarna skulle börja i höst. Like:a sidan så missar du ingen info!

  SvaraRadera
 4. Och här kan du också få lite info: http://0glorybox0.blogspot.com/p/cirkeln-filmen.html
  det är sara bergmark elfgrens blogg.

  SvaraRadera