lördag 15 oktober 2011

Bio x 2

För ca en vecka sedan var jag på bio två dagar i rad. Det är riktigt najs, och något som borde göras oftare. Varför ska man tänka: "Men jag var ju nyss på bio"?? Vad har det med saken att göra? Det är som att säga "Men jag lyssnade ju just på en CD-skiva" (om det nu finns nån som fortfarande lyssnar på CD-skivor).

Första filmen jag såg var Niceville. Trevlig sommarläsning som nu har blivit film.
Filmen var också trevlig. Dock inte lika bra som boken (otippat). Boken är väldigt lång, och som med de flesta långa böcker som blir till film så känns filmen lite hackig. Man hinner inte riktigt gå in på djupet i en del av bihistorierna, utan de visas i ett par korta sekvenser bara för att man ska hinna få med dem. Mycket hade ju tagits bort från boken så klart, vilket jag inte alls tycker är fel. Boken är boken och filmen är filmen, och de behöver inte vara exakt samma historia.
En historia som hade blivit grovt förenklad var den om Constantine och hennes dotter. Förenklingen gjorde att man har lite svårt att förstå the big deal.
Yule Mays historia får man inte heller se så mycket av. Och visst förstår jag det eftersom man inte kan ha för många karaktärer i en film som redan är rätt så lång. Men skulle det inte vara bättre att göra en miniserie av det och haft möjlighet att komma karaktärerna mer in på livet? Men man gillar kanske inte miniserier i USA? Tacka vet jag England!
Men Niceville var ändå en trevlig underhållning och betyget blir således 3,5 av 5.
"Your eggs are dying. Would it kill you to go on a date?"
Charlotte Phelan


Den andra filmen jag såg var brittiska Submarine. En dramakomedi som handlar om 15-åriga Oliver Tate. Hans föräldrars äktenskap knakar i fogarna och Oliver försöker få dem på rätt spår igen. Samtidigt försöker han få till det med flickvännen Jordana som inte gillar romantik men gärna sätter eld på saker. Charmigt och lite annorlunda, och konstiga personligheter. Det finns inte någon man egentligen kan tycka om till 100%, men det är uppfriskande.
Betyg: 4,0 av 5
"Jordana and I enjoyed an atavistic, glorious fortnight of lovemakin'; humiliatin' teachers and bullies in the week. I have already turned these moments into the Super-8 footage of memory."
Oliver Tate

2 kommentarer:

  1. Åh, jag som så gärna ville se "Submarine"! Men precis när jag hade bestämt mig för att dra iväg till biografen så visade det sig att de hade tagit bort filmen ur "sortimentet" efter bara två veckor ca... :( Antagligen var det inte så många som gick och såg den. Hoppas, hoppas att det släpps på DVD.
    "Niceville" är jag också sugen på att se, men den är för dyr för att se på bio för en student. :P Dessutom tycker jag att trailern inte verkar lika lovande som boken, så jag får vänta på DVD:n där med. Tills dess får jag hålla till godo med serien "Pan Am" som börjar imorgon på 3:an. Verkar vara lite liknande 60-talsstuk och en bonus är att Christina Ricci är med! :D

    SvaraRadera
  2. Submarine kommer faktiskt på dvd om 2 månader. 14 december. så det behöver inte bli en så lång väntan. :)

    SvaraRadera