söndag 23 oktober 2011

Alfabetiska filmtopplistan Y-Ö

Här kommer sista delen av min alfabetiska filmtopplista.
De tidigare delarna hittar ni nedan:
A-D
E-J
K-R

S-X

Svensk titel (produktionsår)
Originaltitel, Regissör, Produktionsland
Beskrivning av filmen/motivering
Mitt betygAlfabetiska filmtopplistan Y-Ö

Young Victoria (2009)
The Young Victoria, Jean-Marc Valée, Storbritannien, USA
En av de bästa kostymdrama-filmer jag sett! Den Victoria det handlar om är blivande drottningen av England som levde under 1800-talet. Som blivande regent har hon inte mycket att säga till om. Hennes släktingar drar i henne åt höger och vänster för sina egna politiska agendor och försöker hitta en lämplig make till henne som ska vara till fördel för dem själva. Kärlekshistorian mellan Victoria och Albert är otroligt fint porträtterad och det känns som äkta kemi mellan dem. Lagom dos av allting i denna film!
Betyg: 4,5/5 
Zozo (2005)
Zozo, Josef Fares, Sverige, Libanon
Zozo är en ung kille som flyr från kriget i Irak och hamnar i Sverige, ett land som är helt främmande för honom. Trots att det är en Fares-film är det inte en komedi, även om en liten talande kyckling väcker en del skratt.
Betyg: 4/5  
År 2001 - Ett rymdäventyr (1968)
2001: A Space Odyssey, Stanley Kubrick, Storbritannien, USA
En riktig kultklassiker! Men om du är allergisk mot långsamma filmer är det här ingenting för dig.  En rymdfarkost som wienervalsar runt in space och en makt kamp mellan man and machine.
Betyg: 4/5 
Äppelkriget (1971)
Äppelkriget, Tage Danielsson, Sverige
En svensk klassiker. Det är jättemycket 70-tal, och ett gäng gröna vågen-folk ska bekämpa ett storkapitalistföretag med hjälp av en älva, en jätte, ett skogsrå och en massa annat skönt folk. Typ alla svenska skådespelare som fanns på den tiden är med.
Betyg: 4,5/5 
Ö 
Jag tror inte att jag har sett någon film som börjar på Ö. Men några som jag borde se är Öster om Eden och Övertalning (t.ex. den från 2007)
(500) Days of Summer (2009)
(500) Days of Summer, Marc Webb, USA
En del filmer börjar inte på någon bokstav. Av dessa filmer är (500) Days of Summer den bästa. "This is not a love story. It's a story about love." En romantisk komedi som inte slutar som man är van vid. Bra soundtrack också.
Lyssna!
Betyg: 4/5

2 kommentarer:

  1. Både Övertalning och Öster om Eden är bra. Övertalning är bäst av dem tycker jag :-)

    SvaraRadera
  2. Kul idé! Ska nog fila lite på ett filmalfabet också!

    SvaraRadera