tisdag 5 februari 2013

Grattis till semikolonet ;)

Det finns en massa mer eller mindre nödvändiga temadagar att fira. En temadag som tillhör de nödvändiga är Semikolonets dag; och det råkar vara idag, 6 februari!

Av någon anledning har många föreställningen att semikolon är något komplicerat och svårt och något som man helst bör undvika, för annars gör man nog fel. Men semikolon är ju egentligen jätteenkelt! Det är helt enkelt ett mellanting mellan punkt och komma. När du tycker att en punkt är för definitivt, men kommatecken för litet, då använder du kommatecken.
På varje sida av semikolonet ska det vara en huvudsats, alltså en sats som skulle kunna vara en egen fullständig mening.
Före uppräkning och exemplifiering ska det INTE vara semikolon; semikolon är mycket mer närbesläktat med punkt och komma än med kolon.

Exempel på rätt användning av semikolon:

Malin har bakat en kaka till min filmklubb; utan tvekan kommer den att bli succé!
Ingen elev var sjuk; alla gjorde nationella provet.
Idag är det semikolonets dag; det ska inte förringa det faktum att det också är samernas nationaldag.

För övrigt är 2 av de 3 meningarna sanna. Vilken är falsk tror ni?

Ytterligare en användning av semikolonet är i blinksmileyn! Det är en mycket bra smiley som man använder när man antingen vill flirta, ha lite glimten i ögat eller vara ironisk ;).

;)


För mer info om semikolon, följ denna länk: LÄNK


P.S. I detta blogginlägg finns två exempel på kolon. Använd inte semikolon i sådana sammanhang.

P.P.S. På tal om smileysar... Jag har en teori om att folk födda på 70-talet och tidigare skriver smileysar med näsa, medan folk födda på 80-talet och senare skriver smileysar utan näsa. Stämmer det?

2 kommentarer: