tisdag 29 november 2011

Till min hemliga julklappsvän!

För att min hemliga julklappsvän ska få lite koll på vem jag är kommer här lite svar på Enbokomdagens frågor. Det mesta är direkt taget från mina svar från Pocket och Prassel som var för nån månad sedan. Så om ni får en deja vu av att läsa det så vet ni varför.

Om böcker:
* Vilken genre eller författare gillar du bäst? 

Jag har länge gillat fantasy, men nu måste jag nog ändå säga att min favoritgenre är historiska romaner. Men det skadar ju inte om det ingår lite magi och övernaturlighet. Jag läser också gärna ungdomsromaner och arbetarlitteratur. 


* Favoritförfattare? 
t.ex. Monika Fagerholm, J.R.R. Tolkien och Moa Martinson. Jag har det mesta av Tolkien, Bara Den amerikanska flickan av Monika Fagerholm (enda boken jag har läst av henne, men hon kan ändå vara min favorit) och ett par styckna av Martinson.


* Läser du på andra språk än svenska? 
Jag läser på svenska och engelska, och skulle klara av att läsa på norska också. 


* Lyssnar du på böcker? 
Inte särskilt ofta. Läser hellre "vanliga" böcker.


* Vad är du ute efter då du läser? 
Jag är ute efter en upplevelse. Gärna av det språkliga slaget. Jag älskar författare med ett personligt språk. Jag är också ute efter både bildning och förströelse. Spänning och magi. En berättelse som slukar mig.

* Vilken genre eller författare är du nyfiken på?
Jag har faktiskt inte läst något av Tove Jansson, förutom bilderböcker när jag var liten, så jag skulle gärna vilja läsa nån av hennes böcker. Jag är också mycket nyfiken på Murakami. 


* Finns det någon genre eller författare som du undviker? 

Jag läser inte längre Harlequin eller deckare. Jag undviker Martina Haag och självbiografier. 

* Vad har du läst, men tänkt "Aldrig mer!" om..?
Dan Brown


* Finns det någon författare som du samlar på? Har du allt? 
Det skulle väl vara J.R.R. Tolkien. När jag och min man slog ihop våra bokhyllor för ett antal år sedan tyckte han att det var onödigt att äga sagan om ringen i både inbunden och pocket, så han övertalade mig att skänka bort pocketböckerna. Jag ångrar att jag inte stod på mig där... Jag har de flesta av hans böcker som finns på svenska. Inte Húrins barn och inte De förlorade sagornas bok. Jag har inte heller alla böcker i ringen-trilogin i den nya översättningen, men det ska jag införskaffa någon gång. Men jag ska erkänna att jag inte har läst fler än ringen-trilogin, Bilbo och lite i Silmarillion. * Finns det några särskilda titlar som du letar efter och skulle bli riktigt glad över att få?
Jag skulle vilja ha Fogelströms stad-serien, förutom Mina drömmars stad och I en förvandlad stad. Och mycket annat också. 

* Finns det någon lista publicerad, över vad du har läst genom åren?
I min läsdagbok finns det jag läst sedan juni i år. Inte särskilt länge sedan alltså. Lite av det jag har läst genom åren finns också på Bok.nu


* Annat litterärt, värt att veta..?

Jag läser helst romaner. Jag gillar både nyskrivet och gamla klassiker. Jag gillar gamla böcker. En begagnad pocket gör mig därför inget.

Om ätbart:
* Vad äter du för godis?
Jag gillar röda godisar... och kola. Lakrits gillar jag inte särskilt mycket. Jag är allergisk mot nötter, så tyvärr går den mesta chokladen bort. Men när jag äter choklad så är det mörk jag gillar. Mjölkchoklad gillar jag inte. Jag gillar rättvisemärkt godis, och jag bojkottar Cloetta sedan de i ett uttalande försvarade att de hade barnarbetare och jämförde det med potatisodlingar i Sverige för 100 år sedan


* Naturgodis - ätbart eller inte..? 
Eftersom jag är allergisk mot nötter så kan jag nästan aldrig äta naturgodis för att det brukar vara nötter, eller "innehålla spår av nötter". Torkad frukt gillar jag, dock. 


* Dricker du te eller kaffe? Favoriter? Odrickbart?
Te, te, te! Jag dricker te hela dagarna! Det jag gillar mest är svart smaksatt te, men på morgonen brukar jag välja något inte lika smaksatt, som earl grey eller darjeeling. På senaste tiden har jag också fått upp smaklökarna för vitt te. Jag dricker gärna rättvisemärkt te, men det händer att jag köper annat också. Jag kan inte motstå alla olika smaker som finns!

Jag dricker aldrig kaffe. 

Annat:
* Vad gör du helst på fritiden?
Läser böcker och ser på film. Stickar. Dricker te.* TV-serier?
Downton Abbey, Desperate Housewives, How I met your mother, m.fl. 

* Favoritfilm? 
En fantastisk musikal som heter Paraplyerna i Cherbourg. Också t.ex. Sagan om ringen och Dancer in the Dark. 


* Favoritmusik?
Jag lyssnar t.ex. på Björk, Emiliana Torrini, Annika Norlin, Jonathan Johansson, Franz Ferdinand. Jag gillar klassisk musik också, t.ex. Shostakovich. 


* Stjärntecken? Favoritfärg?
Mitt stjärntecken är tvillingarna, och enligt kinesiska almanackan är jag född i grisens år. Men sånt där med astrologi är inte riktigt min grej. Favoritfärg: grön och röd. 


* Samlar du på något?

Det skulle väl vara böcker då? Jag skulle vilja samla på tekannor, men jag vågar inte riktigt, för det skulle ta så stor plats och andra i mitt hushåll kanske hade tyckt att det var onödigt... 
När det gäller prylöverraskningar så gillar jag det mesta som är bokrelaterat, filmrelaterat eller språkrelaterat. Jag är inte mycket för saker som bara är fina. Jag gillar fint som har ett användningsområde också.


* Något jag skulle avsky att få i paketet?
När det gäller det ätbara har det väl framgått ovan: jag vill inte ha kaffe, mjölkchoklad eller något med nötter i. Annars kan jag inte komma på något som nån skulle kunna tänka sig att skicka, som jag inte skulle uppskatta. 


* Något jag verkligen skulle bli glad över att få?
te, julgodis, något mjukt. Och en massa annat.


* Allergier och födoämnesval?
Jag är som sagt allergisk mot nötter. Detta inbegriper inte jordnötter, men jag har nyss insett att jag hatar jordnötter. Det är fruktansvärt äckligt. Jag tål mandel, och det gillar jag! Jag gillar inte korv. Jag väljer att inte äta kött allt för ofta. 


Det var väl det hela. 


Glad advent!

1 kommentar:

  1. Tack för din presentation. Det ska kunna bli ett mysigt paket det här!

    SvaraRadera