måndag 1 december 2014

Vem behöver 24 julklappar innan julafton?

1 december är dagen då hela världen (nåja, Sverige) fylls av adventskalendrar av alla de slag. Det är tv-serier, paket, choklad, te, rabatterbjudanden från diverse affärer, lotter från idrottsföreningar osv. Jag har läst att den allra första adventskalendern bestod av 24 pepparkakor, men idag anses väl den mest klassiska adventskalendern vara den med en bild med 24 luckor där varje lucka innehåller ytterligare en liten minibild.
Men hur många har såna nuförtiden egentligen?
Vad är det för spännande med att få se en bild varje dag när man istället kan få en pryl?

På sociala medier möter jag bilder på mammors egengjorda present-julkalendrar blandat med andra mammors stress över att inte hinna ge sina barn egengjorda present-julkalendrar. Jag vet inte om det bara är för att min dotter är för liten än så länge, men jag har svårt att komma på vad jag ska köpa åt henne i julklapp eftersom hon redan har allt hon behöver och dessutom kommer få paket från mor- och farföräldrar och andra släktingar. Men många verkar alltså inte ha problem med att komma på 24 saker att ge sina barn innan de får själva julklapparna. (Jag utgår ifrån att dessa barn också får julklappar, men det kanske är fördomsfullt av mig.)

Jag förstår att alla barn numer behöver ett eget rum och att båda föräldrarna måste jobba heltid. För hur får man annars plats med alla nya saker som strömmar in i hemmet år efter år? Och hur har man råd med denna överkonsumtion, tillsammans med det större boende som vår prylhysteri kräver, om man inte jobbar så mycket som möjligt?

Någonstans känns det som om vi blivit lurade. Går livet verkligen ut på att jobba så mycket som möjligt så man kan tjäna så mycket pengar som möjligt så man kan köpa så mycket saker som möjligt? Det de flesta egentligen vill ha mer av är tid. Tid att göra det man vill och tid att umgås med dem man tycker om. Och någonstans verkar det som om vi har gått på lögnen om att man kan köpa tid. Om det verkligen är tid du vill ha så jobba lite mindre! Automatiskt får du fler timmar som du rår över själv. Du kommer ha lite mindre pengar, men skippa att ägna din nyvunna tid åt onödig shopping så har du fått ännu mer tid.
Simple as that!

Nu har jag inte ens gått in på de miljömässiga vinsterna med att skippa presentjulkalendern, eller vad det lär våra barn att ständigt bli överösta med presenter, men lite lämnar jag till er läsaren att fundera över.

Men visst är adventskalendrar jättekul! Jag själv älskar idén! Jag har en teadventskalender i år igen, och även om jag inte har någon adventskalender på bloggen som jag haft tidigare så deltar jag i Sofies bokbloggs julkalenderbloggstafett.

En vän visade upp sin supersmarta presentadventskalender på Facebook. Hon hade lånat 24 böcker på biblioteket och slagit in dem i paket. Ingen kostnad (förutom presentpappret) och barnen får en ny saga att läsa eller lyssna till varje dag. Mysig idé va!

Glad advent på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar