torsdag 29 mars 2012

kulturkonsumtion v. 12

Lite sent att rapportera veckans kulturkonsumtion torsdagen veckan efter, kanske. Men begreppet "mycket på jobbet" har fått en helt ny innebörd för mig denna vecka...
Hur som helst:
Förra veckan ägnade jag mig åt följande:

Böcker
Mina språkvalssjuor skulle börja läsa en valfri bok på engelska, och jag tänkte föregå med gott exempel och också läsa en valfri bok på engelska. Det fick bli Philip Pullmans Northern Lights (aka. den mörka materian, guldkompassen). Den är dessutom en av mina hyllvärmare som jag ska läsa innan detta år är slut, så det passade extra bra. Och första lektionen överträffade faktiskt mina förväntningar. Det var tyst i klassrummet i säkert 5 minuter i sträck. Underbart!
Sen fick jag äntligen Hungerspelen från biblioteket, så den började jag läsa i helgen. Jag måste läsa ut den ganska snart så jag kan se filmen på bio, kanske redan till helgen. Och jag gillar den verkligen! Bra skriven och spännande! Man får veta exakt lagom mycket om personernas tankar och känslor. Inget övertydligt, utan man är alltid spänd på att veta hur det ska fortsätta. Och jag funderar över den där Peeta! Är han så där trevlig och oskuldsfull på riktigt, eller är det en taktik från hans sida? Jag tror och hoppas på att han är en god människa allt igenom. Jag gillar sådana! :)

Nu tycker jag ju egentligen inte att man ska klottra i biblioteksböcker, men när jag ser detta kan jag inte annat än mysa litegrann inombords.

Ett klotterplank i varje bok kanske inte hade varit fel?

Film
Två filmer såg jag denna vecka. Den först var Whip It som gick på TV. Drew Barrymores regidebut. En helt okej komedi.
Den andra var The Artist, stumfilmen som Oscar för bästa film, ni vet. Mycket fin och välgjord och rolig! En hyllning till stumfilmen! Stumfilm with a twist skulle man kunna säga.

sista bokreafynden?

Råkade titta in på en liten bokrea i söndags. Halva reapriset, wohoo!
Det blev nostalgi i form av Barna Hedenhös och mashup i form av Stolthet och fördom och zombier. Dags att se vad jag tycker om denna djärva blandning. Vad tror ni, flipp eller flopp?

Passa på att hitta en halva-priset-bokrea du också! Jag tror sista dagen är på lördag.

Två väldigt olika böcker

måndag 26 mars 2012

Det blir en fransk filmklubb igen!

Mias Filmklubb träffas på onsdag nästa vecka kl. 18.30.
Filmen vi ska se denna gång är 8 kvinnor. En fransk musikal med bl.a. Isabelle Huppert och Catherine Deneuve.

Mer info om, och anmälan till filmklubben finner du här!

söndag 25 mars 2012

Just nu...

Det är dags för en sån där liten enkät. Denna hittade jag på enbokcirkelföralla

Just nu:
... läser jag: Hungerspelen! Spännande värre! Har bara hunnit ca 5 kapitel än så länge.
... väntar jag: på att det ska bli sommar, och särskilt augusti, för då kommer Björk till Sverige! Visserligen till Stockholm och inte Göteborg, men det får jag väl klara av. 
... lyssnar jag på: 90-talspop, som research för min frågesport som jag ska glädja mina gäster med på fredag. 
... tittar jag på: int' nå särskilt. Men jag funderar på att se de två första avsnitten av Game of Thrones för att se om det verkligen är något att lägga ner tid på. Hoppas det, för jag gillar att se på TV-serier. 
... är jag nyfiken på: Tim Burtons nästa film, Dark Shadows. Premiär 11 maj. 


fredag 16 mars 2012

I'm a slow reader

Det är ju det jag alltid har sagt. Jag är en slow reader!
Fast länge trodde jag faktiskt att jag var en fast reader, bara för att jag gillade att läsa. Som vuxen har jag insett att jag faktiskt inte alls läser snabbt. T.ex. om jag och Markus tillsammans läser en artikel i en tidning eller på internet.... Markus vill alltid bläddra eller scrolla neråt innan jag är färdig.

Och nu har jag fått det vetenskapligt (hm... nåja...) bevisat. Jag läser 14% långsammare än the national average (vet ej vilken nation. jag gissar på USA eller UK).
Jag hoppades att det skulle gå bättre. Men till mitt försvar måste jag få säga följande:
1. Engelska är inte mitt modersmål. På svenska hade jag läst väldigt mycket snabbare.
2. Markus satt bredvid och såg på en Bond-film + pratade med mig.
3. Jag blir stressad i läsa-på-tid-situationer. Jag minns att när vi i skolan skulle läsa en text tyst samtidigt så blockerade jag mig alltid och fattade inget av vad jag läste.
Jag tänkte för mycket på hur lång tid det borde ta att läsa, och ifall nån annan redan var klar, och ifall jag var sist, och just ja, jag måste förstå vad jag läser också, bäst att hoppa tillbaka lite, men tänk om jag är sist färdig, och undra hur långt har de andra hunnit, och undra hur långt man borde ha hunnit läsa vid den här tiden, och nu är säkert alla klara, i alla fall alla som är duktiga i skolan, och det är ju jag så jag borde ha läst klart nu men oj det har jag ju inte, bäst att skynda lite, men då fattar jag ju inte vad jag läser, bäst att hoppa tillbaka igen, men läsa snabbt också, bra nu är jag klar och jag är minsann inte sist, men vad läste jag om egentligen?
Ja, ni fattar. Ganska lik upplevelse var det nu också. Men egentligen, vad spelar det för roll? Jag läser 14% långsammare än genomsnittet. Men med bibehållen läshastighet skulle jag läsa Harry Potter and the Sorcerer's Stone på mindre än 6 timmar. Inte illa ändå, när man tänker på det.
Och där har vi också beviset på att det är det amerikanska national average jag jämförs med eftersom boken heter Harry Potter and the Philosopher's Stone i det brittiska originalet.
Och hela Bibeln kan jag läsa på 60 timmar! Då är det ju inga problem att hinna läsa ut den innan jag fyller 30!

Om du inte alls fattar vad jag pratar om så har jag gjort ett snabbt och enkelt läshastighetstest online.
Gör ett du också genom att klicka här!

P.S. När jag gjorde om testet utan att någon pratade med mig samtidigt var jag bara 2% slower than national average. + Jag fattade faktiskt vad jag läste om... D.S.

P.P.S. YES!! gjorde testet igen (med en ny text) och utan något som störde mig. Mer som en vanlig lässituation alltså. 3% snabbare än national average, och alldelens över en åttondeklassares läshastighet. Med denna hastighet hinner jag läsa Harry Potter på 5 timmar, och Bibeln på 50 och en halv timme! D.S.

onsdag 14 mars 2012

Vilken film blir det?

Om 3 veckor är det filmklubb igen. Vi är i skrivande stund 5 anmälda. Det finns alltså plats kvar om du är intresserad av att komma.
Det du i så fall behöver veta är att vi ska se en film hemma hos mig, fika lite och prata lite. Du kan anmäla dig här eller i en kommentar här nedanför (men då måste du också ge mig din mailadress).

Om du vill komma får du gärna önska film! De filmer som finns på önskelistan är:
8 kvinnor - fransk pusseldeckare och musikal från 2001
Den röda filmen - Kieslowskis sista film. Drama på franska från 1994
Monsieur Ibrahim och Koranens blommor - Franskt drama från 2003 om vänskapen mellan en äldre muslimsk man och en liten judisk pojke.
Super 8 - Amerikansk sci-fi-thriller om en mystisk tågolycka.

Klicka på titlarna för att läsa mer.

Stor andel franskt just nu, men det finns fortfarande tid att önska fler filmer. Ni får också gärna komma med synpunkter på de filmer som redan finns som önskemål. Det roligaste är ju om det blir en film som alla vill se, eller hur!

lördag 10 mars 2012

Stalins barn och Húrins barn

Igår skrev jag att jag var mellan böcker och inte visste vad jag skulle läsa nu, innan jag får Hungerspelen från biblan nästa vecka. Men jag fattar inte hur jag kunde tänka så! Jag har ju mina bokreafynd att hugga in på!

På bokrean köpte jag 3 Tolkien-nyöversättningar:
De två tornenKonungens återkomst och Hobbiten.
Ringens brödraskap köpte jag när den kom ut för flera år sedan, men uppföljarna har jag väntat med att införskaffa. Och ÄNTLIGEN kom de på bokrean. Hobbiten ägde jag bara på engelska sen tidigare, och den gamla svenska översättningen (Bilbo alltså) ges inte ut längre. Men den ska jag nog kunna hitta på nån second-hand någonstans.

Jag köpte också en till Tolkien-bok. Húrins barn. J.R.R. Tolkien påbörjade denna bok men hann inte slutföra den innan sin död. Hans son Christopher Tolkien sammanställde den och den gavs ut 2006. Fantastiskt att det fortfarande finns material att ge ut från Tolkien!
Húrins barn utspelar sig i Midgårds första tidsålder. Långt innan Sagan om ringen alltså.

En bok som jag varit lite intresserad av innan är Stalins barn av Owen Matthews. Författaren berättar om sin familjs uppväxt i Sovjet och Ryssland under 1900-talet. Ett ämne som intresserar mig, som ni kanske vet! Jag stod och funderade på om jag skulle köpa eller inte. Men inledningen fick mig att bestämma mig för att köpa den.
Jag pratade ryska innan jag pratade engelska. Till dess att jag skickades till en engelsk skola, uppklädd i mössa, kavaj och knäbyxor, såg jag världen på ryska. Om språk har färger var ryska den varma rosa färgen på min mammas sjuttiotalsklänningar, den mättade röda på den uzbekiska tekannan hon hade haft med sig från Moskva, det kitschiga svarta och guldfärgade på de målade ryska träskedar som hängde på köksväggen. Engelska, som jag talade med min pappa, var den diskreta gröna färgen på mattan i hans arbetsrum, den blekt bruna på hans tweedkavajer. Ryskan var ett förtroligt språk, den tillhandahöll en privat kod jag kunde använda när jag pratade med min mamma. Den var varm och sinnlig, och doftade av sängvärme och ångande potatismos. Engelskan var ett språk som tillhörde det formella, vuxenvärlden, skolan och stunder då jag satt i pappas knä och slukade böcker. Doften var Gauloisecigaretter och kaffe och motoroljan till lokomotiven som körde runt på hans modelljärnväg. 
Jag fastnade direkt! Vilken inledning! (särskilt för en språkälskare som jag)

mina bokreafynd

Nu är bara frågan vilken jag ska börja med härnäst.
Ytterligare ett förslag är att jag ska fortsätta med Jesaja bok i Bibeln. Jag var nyligen på Stadsteatern här i Göteborg och såg den 4 timmar långa föreställningen Bibeln, och jag blev sugen på att läsa lite mer. Jag har ju dessutom som mål att hinna läsa hela Bibeln innan jag fyller 30. Det är mindre än 15 månader kvar nu... Det passar ju också bra att ta tag i lite bibelläsande så här i fastetider...

Bridesmaids

Bridesmaids är en film som ju tydligen ska vara fantastiskt rolig. Därför har jag tänkt att jag ska se den någongång, men det blev inte förrän igår.
Men jag kunde inte riktigt hålla med om den där fantastiska roligheten.

Nån blir full på ett flygplan. Inte så kul.
En trashad bridal shower. Inte särskilt roligt.
Folk som bajsar och spyr. Verkligen inte roligt.

Mest tyckte jag att det var en tragisk film. Men visst skrattade jag ibland åt några roliga replikväxlingar. Men det är ju en helt vanlig historia. En tjej har träffat ett asshole till kille ett tag men stannar kvar trots att hon inser att hon mår dåligt av det. Hon träffar en trevlig kille, de blir lite kära men nåt skiter sig. Allt blir dåligt. Men till slut blir allt bra igen och killen kommer tillbaka.
Det är ju egentligen inget revolutionerande med denna film förutom att det är tjejerna som är äckliga och bajsar och spyr istället för killarna.

Ibland undrar jag om jag är en astråkig genomtrist människa utan humor. Men jag skrattar faktiskt åt saker också. Men inte åt att folk bajsar på sig.
Förövrigt så är nog en film som handlar om bröllopsplanering inget för mig, vilken genrer det än är.

Jag gissar att de som tycker att Bridesmaids är asrolig är de som också gillade Dum & Dummare. Och den gillade jag inte heller. Vad tror ni? Kan det stämma?
Och är det nån mer än jag som inte förstod storheten med Bridesmaids?

Egentligen sammanfattar Emma Gray Munthe det jag vill säga om denna film:
Bridesmaids Söt och fin och stundtals hemskt rolig, absolut! Men inte så rolig, va? Och definitivt inte "revolutionär", "lysande" eller "strålande". Kolla, en kåt tjockis som vill slåss-skämt? Verkligen? (källa)

fredag 9 mars 2012

mellan böcker

Igår på internationella kvinnodagen läste jag ut en bok av en förträfflig kvinna. Kvinnan är Toni Morrison och boken är De blåaste ögonen.
Toni Morrison föddes 1931 i Ohio och 1993 fick hon som första svarta kvinna nobelpriset i litteratur. De blåaste ögonen är hennes debut som kom ut 1970.
Handlingen kretsar kring en familj i en amerikansk småstad på 40-talet. Ett genomgående tema är det vita skönhetsidealet som även svarta kvinnor och flickor försöker leva upp till. Ju vitare man är, desto vackrare och bättre är man. 12-åriga Pecola tror att allting kommer bli bättre om hon får blåa ögon. Då skulle hon bli vacker och alla skulle älska henne.
Redan i bokens inledning får vi veta att något fruktansvärt har hänt. Pecola väntar barn, och det är hennes pappa som gjort henne gravid. Berättarrösten, som tillhör en vuxen Claudia som tittar tillbaka på sommaren 1946, minns hur hon trodde att ringblommorna inte blommade den sommaren av just den anledningen.
Det är många fascinerande och tragiska livsöden som man får möta i boken. Morrison lyckas fantastiskt bra med att göra dessa personer levande och jag tycker att jag kan se allting framför mig.
En bok som rekommenderas alltså!

De blåaste ögonen är den första hyllvärmaren jag läser i år. One down, eleven to go. Vi får se vilken som blir nästa...

Jag läste alltså ut denna bok igår, och jag väntar på att få Hungespelen från biblioteket. Any day now... Men  tidigast på tisdag, så vad ska jag läsa under tiden?

torsdag 8 mars 2012

Leve kulturtanten!

Jag har funderat på hur jag ska uppmärksamma Internationella Kvinnodagen här på bloggen.
I mitt riktiga liv har jag firat den på följande vis:
Blev bjuden på godis av kollegor av manligt kön. Jag har proppat i mig hela dagen! Tack tack!
Delade lite jämställdhetsstatistik på facebook. Den här närmare bestämt.

Man kan ha olika ingång i detta med uppmärksammandet av kvinnodagen. Vissa tycker, liksom mina kollegor att man ska säga grattis och göra snälla saker för kvinnor i ens närhet. Andra tycker att man inte alls ska säga grattis, utan istället uppmärksamma kvinnors situation i Sverige och resten av världen. Andra väljer att hylla sina kvinnliga hjältar.
Jag väljer att göra lite av varje.
Och eftersom jag redan har låtit mig bli firad och har uppmärksammat lite orättvisor så ska jag nu få hylla!
Och jag väljer att hylla kulturtanten! Denna härliga kvinna med löst sittande kläder och som använder sin fritid till att besöka bibliotek, teatrar, bokmässor och andra kulturella event. En kvinna i sina bästa år som vet vad hon vill ha ut av livet. Som har slutat leva efter andra människors önskningar och bara går runt och myser hela tiden!
Visst låter det underbart! Sådan ska jag bli! För visst kommer jag komma dit någon gång, eller?
På GP kan man göra ett test för att få veta hur mycket kulturtant man är. Och jag har i alla fall ett kulturtantsfrö i mig, enligt detta test. Så här lyder motiveringen:
Du har ett litet frö i dig. Ett frö som, om det skyddas från solen av många tyglager och får näring från grönt te och rödvin, kan gro, växa och göra dig till en riktig kulturtant. Men det är långt dit. Om du vill skynda på processen kan du skaffa en axellång, silvergrå pagefrisyr - och en ny sjal.

Jag gillar mitt orange-bruna hår, så det får väl bli en sjal istället...

onsdag 7 mars 2012

Filmklubb nr 2

Om 4 veckor är det dags för filmklubb igen!
Läs mer om eventet och (om du vill) anmäl dig här!

Och önska gärna filmer! Antingen en exakt titel eller en genrer eller liknande.
Ca en vecka innan filmklubben meddelar jag vilken film det blir, men man kan anmäla sig redan nu (och eventuellt dra tillbaka sin anmälan om man inte gillar filmvalet).

Välkomna!

foto: Salvatore Vuono
(www.freedigitalphotos.net)